Helvi


Ikä: Synt. n. 03/2020
Sukupu
oli: Narttu, leikattu
Koko: n. 20 kg
Sijainti: Giurgiu Public Shelter, Romania

Vierailimme Giurgiun kunnallisella koiratarhalla maaliskuun 2024 alussa.

Koska koiria on siellä yli 700, yritämme kiertää tarhaa nopeasti eteenpäin, ja valita koiria mukaan adoptio-ohjelmaan.
Helvi ei ollut se koira, kenet kiireellä kiertäessä olisi häkistä huomannut.

Pysähdyimme kuitenkin häkin eteen, missä Helvi asui toisen koirakaverin kanssa. Huomasimme heti että Helvi on vaarallisen alipainoinen ja herkkuja häkkiin antaessa syy tälle selvisi. Helvin tarhakaveri kävi samantien tämän päälle ja näky oli kovin surullinen. Helvi tärisi häkin nurkassa pelosta ja alistui hyökkäävälle häkkikaverille. Todennäköisesti tämä sama oli toistunut päivittäin ruokailun yhteydessä.

Kun saimme Helvin luoksemme häkin portille, hän painoi päänsä kättämme vasten ja katsoi syvälle silmiin, kuin pyytäen apua.

Vaadimme Helville välittömästi siirtoa pois tarhakaverin luota, ja onneksemme yksi häkki oli kokonaan tyhjä. Alistetun koiran siirtäminen vieraaseen häkkiin on aina hyvin vaarallista, sillä emme voi etukäteen tietää kuinka uudet häkkikaverit suhtautuvat. Siinä on riski koiran tulla jopa tapetuksi muiden toimesta.

Helvi kuitenkin oli onnekas, kun tyhjä häkki löydettiin. Nyt me tiedämme, että hän saa syödä rauhassa, ilman jatkuvaa pelkoa toisten koirien hyökkäämisestä.

Helvi selvästi rakastaa ihmisiä yli kaiken ja hänestä tulikin meidän tämän matkan sydänkoira.

Ulkonäöltään Helvi on melko tavallisen koiran näköinen. Sellainen, joka helposti hukkuu pienten, tai muuten helposti kodin löytävien koirien sekaan.

Haluamme uskoa, että tällä kaikella oli tarkoitus.
Helvi on tarhalla hyvin herkän koiran oloinen, nauttii ihmisen silityksistä ja läheisyydestä. Helvi ei hauku, vaan katsoo ihmistä syvälle silmiin, lempeällä ja kaipaavalla katseella.

Meillä ei ole tietoa Helvin menneisyydestä tietoa, mutta voisimme kuvitella, että hän on elänyt joskus perheessä kotikoirana.

Helvi sopeutuisi varmasti mihinkä asumismuotoon tahansa. Helville etsitään kotia, jossa hän saisi vietää aikaa perheen lähellä, saaden silityksiä ja rakkautta. Uskomme, että kotioloissa Helvistä saattaa myös kuoriutua leikkisä puoli ja hänestä voisi saada ihanan kaverin esimerkiksi retkeilemään. Hän olisi varmasti onnellinen ainoana koirana mutta myös kiltin koirakaverin kanssa.

Vaikka Helvi on tarhaluonteeltaan erittäin ihmisrakas, herkkä ja alistuva, täytyy tulevan perheen kuitenkin ymmärtää että tarhakäytös saattaa muuttua koiran kotiuduttua. Julkisen tarhan koirat elävät stressaavassa elinympäristössä. Tarhaolosuhteet ahdistavat varmasti koiria – tarhalla on meluista, talvisin on kylmä ja häkkitovereiden kanssa saattaa tulla erimielisyyksiä, sillä tilaa on liian vähän. Julkiselta tarhalta tulevien koirien kohdalla on tärkeä tiedostaa, että koiran käytös voi muuttua Suomeen tullessa. Tarhalla sosiaalinen ja reipas koira voi kotiuduttuaan olla pelokas. Tarhan nurkassa kyhjöttävä, surumielinen koira puolestaan voi olla kotona touhukas ja utelias. Vaikka Helvi ei tarhaoloissa hauku, emme voi tietää tilannetta kun ympäristö ja elämä muuttuu.

Luonnekuvaukset rakentuvat koiran ollessa koiratarhalla. Suomeen saapuvalle koiralle tulee opettaa kärsivällisesti sisäsiisteys ja käytöstavat alusta lähtien. Koiran sopeutumiseen tulee varata aikaa – etenkin arempien ja pelokkaiden koirien kanssa. Jokainen koira ansaitsee perheen, missä edetään koirien ehdoilla, ei ihmisen. Koiratarhalla koirilla ei ole myöskään mitään aktiviteetteja, eikä etenkään mitään purtavaa hampaille. Tulevan perheen tulee myös ymmärtää, että koira ei ole välttämättä vuosiin päässyt pureskelemaan mitään muuta kuin huonolaatuista ruokaa ja tarhan kaltereita, joten koirien hampaissa saattaa olla esimerkiksi hammaskiveä, jonka adoptoija sitoutuu hoidattamaan kotiutumisen jälkeen Suomessa.

Mikäli kiinnostuit koirasta ja pystyt tarjoamaan hänelle loppuelämän mittaisen rakastavan ja huolehtivan kodin, niin täytäthän ajan kanssa huolellisesti adoptiohakemuksen sivuiltamme.

Suomeen tulleet koiramme tautitestataan, madotetaan, loishäädetään, rokotetaan sekä sirutetaan ennen tuloa. Tutustu Woffan koirien rokotus- ja madotusohjelmaan.

Lue lisää tautitesteistä.

Tutustuthan näihin huolella ennen adoptiohakemuksen tekoa.

Woffa Ry on nyt sitoutunut suomalaisten rescueyhdistysten luomiin yhteisiin Responsible Rescue -toimintakriteereihin.