Lidia
Ikä: s. 6/2019
Sukupuoli: Narttu, steriloitu
Koko: n. 30kg
Sijainti: Giurgiu Public Shelter, Romania
Saapunut tarhalle: 10/2022
Järjestömme jäsenet kävivät ensimmäisen kerran vierailulla julkisella tarhalla lokakuussa 2022, kun karanteenipuolella juuri tulleissa koirissa oli pienessä mytyssä oleva arka, pelokas ja epävarma koira. Koira sai myöhemmin nimekseen Lidia ja alkoi etsimään kotia kauttamme tammikuussa 2024. Olemme tavanneet Lidian useasti tarhalla ja arasta koirasta on kuoriutunut erittäin sosiaalinen ja iloinen hännänheiluttaja. Nykyään Lidian häkin ohi kävellessä on vastassa koira, jolla ei neljä tassua pysy mitenkään samaan aikaan maassa ja kilpailu ihmisen huomiosta on kovaa, mutta kuitenkin ilman tappeluita. Lidia on luonteeltaan erittäin ihmisrakas, sosiaalinen ja muiden koirien kanssa toimeentuleva. Koira asuu laumassa yhden uroksen kanssa ja yhteiselo sujuu alistuvan uroksen kanssa hyvin, mutta narttujen kanssa saman häkin jakaminen ei onnistunut.
Jos tytöllä onnistaa ja oma perhe löytyy, pääsee koira matkustamaan seuraavalla kyydillä Suomeen. Kunhan koti löytyy, siirretään Lidia myös kunnalliselta tarhalta pois yhteistyötarhallemme MAP’iin. 8/2024 tarhareissulla huomattiin tytön olevan todella ylipainoinen. Tulevan perheen tulee kiinnittää asiaan huomiota heti kotona.
Etsimme koiralle perhettä, jolla on aikaa opettaa koira kotikoiran maailmaan, minkä varrelle kuuluvat myös takapakit. Kotiutuminen saattaa kestää kuukausista vuosiin. Lidia haukkuu tarhalla hyvin vähän ja hänet voidaan luovuttaa myös isompien lapsien perheeseen. Lidia on aktiivinen koira joka rakastaa ihmisen läheisyyttä, mutta täysin sohvaperunaksi koirasta tuskin on. Etsimme tytölle perusaktiivista kotia, mutta koirasta saa varmasti seuraa myös pidemmillekin metsäretkille. Koiralle etsitään kotia perheestä, jossa on aiempaa kokemusta molossirotuisista koirista! Vaikka koira on sekarotuinen, voimme nähdä selkeästi hänen olevan jonkinsortin bull-mix. Lidialle etsitään kotia joko ainoana koirana tai uroksen kaveriksi, eikä tyttöä adoptoida kissakotiin. Vahvojen fyysisten ominaisuuksiensa puolesta on suotavaa, että omistajalla olisi peruskoulutus koirien pitämisestä ja kouluttamisesta kunnossa. Lidia ei ole koskaan, missään tilanteessa osoittanut aggresiivisuutta ihmisiä kohtaan, edes epämukavissa eläinlääkärin toimenpiteissä, mutta rodunomaisesti Lidia saattaa kotiuduttua alkaa puolustamaan reviiriään ja perhettään ulkopuolisilta. Tähän perheen tulee olla varautunut. Emme luovuta Lidiaa ensikoiraksi. Kaikkien, jotka adoptoivat koiran Woffan kautta tulee sitoutua positiiviseen vahvistamiseen ja koiralähtöisiin koulutusmetodeihin. Kun adoptoi rescuekoiran, voi koiran käytös ja persoonallisuus muuttua paljon koiran kasvaessa/kotiutuessa. Perheen tulee olla varautunut koulutuksen taipaleeseen kuuluviin haasteisiin ja takapakkeihin.
Vaikka Lidia on tarhaluonteeltaan erittäin iloinen, sosiaalinen ja ihmisrakas, täytyy tulevan perheen kuitenkin ymmärtää että tarhakäytös saattaa muuttua koiran kotiuduttua. Julkisen tarhan koirat elävät stressaavassa elinympäristössä. Tarhaolosuhteet ahdistavat varmasti koiria – tarhalla on meluista, talvisin on kylmä ja häkkitovereiden kanssa saattaa tulla erimielisyyksiä, sillä tilaa on liian vähän. Julkiselta tarhalta tulevien koirien kohdalla on tärkeä tiedostaa, että koiran käytös voi muuttua Suomeen tullessa. Tarhalla sosiaalinen ja reipas koira voi kotiuduttuaan olla pelokas. Tarhan nurkassa kyhjöttävä, surumielinen koira puolestaan voi olla kotona touhukas ja utelias.
Aktiiviemme kertomana 9.3.2024 kuulumisia:
”Tästä ihanuudesta saa oikea ihminen/perhe aktiivisen ja rakastavan perheenjäsenen. Lidian katse porautui syvälle sydämmeeni kun lähdin kävelemään pois häkin luota. Tässä katseessa on vielä toivoa omasta kodista mutta stressaavassa ympäristössä ja pienessä elinympäristössä tästä ei ole kohta jäljellä mitään. Tyttö on saatava kotiin. ”
Luonnekuvaukset rakentuvat koiran ollessa koiratarhalla. Suomeen saapuvalle koiralle tulee opettaa kärsivällisesti sisäsiisteys ja käytöstavat alusta lähtien. Koiran sopeutumiseen tulee varata aikaa – etenkin arempien ja pelokkaiden koirien kanssa. Jokainen koira ansaitsee perheen, missä edetään koirien ehdoilla, ei ihmisen. Koiratarhalla koirilla ei ole myöskään mitään aktiviteetteja, eikä etenkään mitään purtavaa hampaille. Tulevan perheen tulee myös ymmärtää, että koira ei ole välttämättä vuosiin päässyt pureskelemaan mitään muuta kuin huonolaatuista ruokaa ja tarhan kaltereita, joten koirien hampaissa saattaa olla esimerkiksi hammaskiveä, jonka adoptoija sitoutuu hoidattamaan kotiutumisen jälkeen Suomessa.
Mikäli kiinnostuit koirasta ja pystyt tarjoamaan hänelle loppuelämän mittaisen rakastavan ja huolehtivan kodin, niin täytäthän ajan kanssa huolellisesti adoptiohakemuksen sivuiltamme.
Suomeen tulleet koiramme tautitestataan, madotetaan, loishäädetään, rokotetaan sekä sirutetaan ennen tuloa. Tutustu Woffan koirien rokotus- ja madotusohjelmaan.
Lue lisää tautitesteistä.
Tutustuthan näihin huolella ennen adoptiohakemuksen tekoa.
Woffa Ry on nyt sitoutunut suomalaisten rescueyhdistysten luomiin yhteisiin Responsible Rescue -toimintakriteereihin.