Koiran madotus- ja rokotusohjelma

Koiran loishäädöt ja rokotukset kotiutumisen jälkeen

Huom! Madoitusohje koskee erityisesti pentuja. Suosittelemme antamaan koiralle Axilur – matokuurin (apteekista) kahden viikon kuluttua kotiin saapumisesta. Jos perheessä on muita koiria tai kissoja, ne tulee madottaa samaan aikaan.
Seuraava matokuuri suositellaan tekemään Dronbits – valmisteella. Kuurien loppumiseen saakka pyydämme erityisen tarkasti korjaamaan koiran ulosteet pussiin ja roskiin. Tällä pyrimme varmistamaan sen, että mikään koiran sisäloinen ei pääse Suomeen edes salamatkustajana.

Koira on saanut Romaniassa sisäloishäädön lisäksi ulkoloishäädön edellisenä iltana ennen lähtöä. Koiran voi pestä vuorokauden kuluttua kotiin saapumisesta. Koiralle ja perheen muille lemmikeille tulee varotoimenpiteenä antaa ulkoloishäätö neljän viikon kuluttua Suomeen saapumisesta. Tänä aikana koiran jätökset tulee korjata erittäin huolellisesti pois ja koirapuistoja tulee välttää n. 2-3 viikon ajan. Jos koiralla on pitkään jatkuvaa ripulia, käythän eläinlääkärin näytillä.

Ennen Suomeen tuloa koirat saavat ekinokokkilääkityksen maahantulomääräysten mukaisesti. Koirat testataan Romaniassa sydänmadon ja Leishmanian varalta. Suosittelemme kuitenkin testaamaan koiran sydänmadon ja leishmanian varalta uudestaan Suomessa n. 6 kuukauden jälkeen kotiutumisesta. Adoptoija voi kustantaa (100€) koiralta otettavan Rabies – vasta-aine testi ennen Suomeen tuloa. Rabies vasta-ainetestin tulos lähetetään sähköpostiin sen valmistuttua. Mikäli koiran vasta-aine on alakanttiin, suositellaan uusinta rokotteen ottamista Suomessa. Huomioithan, että pienille pentukoirille ei voida antaa toista Rabies rokotetta ennen Suomeen tuloa, sillä liian aikainen rokottaminen voi uhata koiran terveyttä. Tämä tulee antaa Suomessa normaalin rokotusaikataulun mukaisesti.

Koiran voimassa olevat rokotukset näkee koiran EU-passista. Passin mukana tulee myös vasta-ainetutkimus tulokset. Huomioithan, että kaikki eläinlääkärit Suomessa eivät ole rescuemyönteisiä, ja tämä voi vaikuttaa oikean diagnoosin ja hoidon saamiseen. 


Woffan koirille annettavat rokotukset

Kennelyskä (parainfluenssa)

Koirien kennelyskä tarttuu herkästi koirasta toiseen mm. yskimisen tai sairasta koiraa hoitaneen ihmisen välityksellä. Terveelle koiralle kennelyskä on melko vaaraton, mutta pennuille, vanhuksille sekä huonokuntoisille koirille tauti saattaa kehittyä vaaralliseksi keuhkotulehdukseksi. Vaikka kennelyskä olisi koiralla oireeton, koira on silti viruksen ja/tai bakteerin kantaja ja tartuttaa muita. Kennelyskän oireita ovat silmien ja sierainten vuoto sekä hakkaava yskä. Kennelyskä todetaan usein näiden oireiden sekä omistaman antamien tietojen perusteella. Kennelyskä ei tartu ihmiseen, mutta voi levitä toisiin koiriin ihmisen välityksellä, joten huolellinen hygienia taudin leviämisen estämisessä on tarpeen. Kennelyskää sairastavaa koiraa ei saa ulkoiluttaa yleisillä koirien ulkoilutuspaikoilla ja kontakteja muihin koiriin on syytä välttää. 

Kaikki Woffan kautta tulevat koirat rokotetaan kennelyskää vastaa. Riittävän rokotussuojan saamiseksi koira pitää rokottaa vuosittain.


Parvovirus

Parvovirus on Romaniassa yksi yleisimmistä syistä kodittoman pentukoiran kuolemaan. Myös aikuiset koirat voivat sairastua parvovirukseen. Parvovirus tarttuu hyvin herkästi koirasta toiseen ulostuksen välityksellä ja johtaa varsinkin huonokuntoisten- ja pentukoirien kuolemaan. Virus elää pitkään tartuntakykyisenä myös koiran turkissa sekä pinnoilla. Parvon oireita ovat voimakkaasti heikentynyt yleiskunto, kuume, ruokahalun heikkeneminen, oksentelu sekä veriripuli. Parvoa hoidetaan antibiooteilla sekä nesteytyshoidolla. Parvovirusta esiintyy koko maailmassa, myös Suomessa. Parvovirus ei voi tarttua ihmiseen. Kaikki Woffan kautta tulevat koirat rokotetaan parvovirusta vastaan.


Leptospiroosi

Leptospiroosi on bakteerin aiheuttama kuumetauti. Se on zoonoosi, eli se tarttuu ihmisiin infektoituneen eläimen, kuten karjan, sikojen, jyrsijöiden ja koirien eritteistä tai saastuneesta ympäristöstä limakalvojen tai rikkoutuneen ihon kautta. Sen oireita ovat äkillinen kuume, lihasarkuus sekä maksa -ja munuaistulehdukset. Sairastunut koira tarvitsee pikaisesti hoitoa antibioottien (esim. doksisykliini) ja nesteytyksen avulla. Koiran rokottaminen on varma tapa suojautua tartunnalta. 

Kaikki Woffan kautta tulevat koirat rokotetaan Leptospiroosia vastaan.


Penikkatauti

Penikkataudin aiheuttaa paramyksovirus. Tauti tarttuu koirasta toiseen ja oireet alkavat useimmiten 14-18 vuorokautta tartunnan saamisesta. Penikkataudin oireita ovat oksentelu, ripulointi, keuhkotulehdus sekä keskushermosto-oireet. Virus tarttuu eläimestä toiseen ilma- ja pisaratartuntana. Penikkatautia esiintyy myös Suomessa. Penikkatauti ei tartu ihmiseen. Rokotus suojaa penikkataudilta. 

Kaikki Woffan kautta tulevat koirat rokotetaan penikkatautia vastaan.


Rabies

Rabies on viruksen aiheuttama, keskushermostoon vaikuttava sairaus, joka johtaa useimmiten kuolemaan. Rabies on zonoori eli tarttuu myös ihmiseen. Virusta on tartunnan saaneen eläimen syljessä ja tarttuu eläimestä toiseen sekä ihmiseen esimerkiksi puremahaavan kautta tai silmän sekä sierainten limakalvojen kautta. Rabies tartunnan saanutta koiraa ei voida pelastaa. Koiran elimistössä olevia vasta-aineita voidaan tutkia veren seerumista ottamalla koirasta verinäyte. Jotta elimistössä olevat vasta-aineet suojaavat koiraa rabiestartunnalta, vasta-ainetason tulee olla tietyllä tasolla. 

Kaikki Woffan kautta tulevat koirat rokotetaan Romaniassa kahdesti rabiesta vastaan. Halutessaan adoptoija voi kustantaa koiralta otettavaksi rabies- vasta-ainetestit ennen Suomeen tuloa (100€). 


Tarttuva maksatulehdus (hepatiitti)

Tarttuvan maksatulehduksen aiheuttajana on HCC-virus. Se leviää ulosteiden, virtsan ja syljen välityksellä. Tartunnan itämisaika on 4-7 vuorokautta. Sen oireet vaihtelevat lievästä kuumeesta maksan toimintahäiriöön. viruksen oireita ovat mm. kuume, oksentelu, ripuli, kehon turvotus ja keskushermosto-oireet. Maksan soluvaurioiden vuoksi koira voi joutua koomaan. Pennuilla ja yleiskunnoltaan heikoilla koirilla tauti johtaa usein kuolemaan. Ainoa ennaltaehkäisevä hoito on rokote sairautta vastaan.

Kaikki Woffan kautta tulevat koirat rokotetaan tarttuvaa maksatulehdusta vastaan.