Tessa


Ikä: n. 3-vuotias
Sukupu
oli: Narttu, keikattu
Koko: n. 17 kg
Sijainti: Giurgiu Public Shelter, Romania

Aktiivimme kävivät Romaniassa 28.6.-3.7.2023. Aktiivin kertomana:

”Tapasimme Tessan vieraillessamme julkisella tarhalla kesäkuun lopussa. Häkki nro. 75 oli viimeinen häkki, jossa ehdimme käydä päivän aikana. Häkin ulkopuolelta näimme, että lattialla makasi sievä koira, joka meidät huomattuaan nousi pystyyn ja tuli ovelle vastaan. Tarhan työntekijä meni edeltä sisään häkkiin ja me menimme perästä. Koira tuli reippaasti, mutta alistuen tutustumaan meihin ikään kuin viestien: ”hei, ihanaa kun tulitte, olen tosi kiltti, ettehän satuta minua”.

Tessan häkkikavereina oli kolme arempaa koiraa, jotka kerääntyivät nurkkaan ja katsoivat sivusta rohkeaa häkkitoveriaan, joka uskalsi mennä ihmisten luokse. Tessa oli hyvin alistuva ja melkein konttasi häkissä, mutta seurasi meitä kerjäten lisää huomiota ja rapsutuksia, kun otimme hänestä valokuvia. Menimme kyykkyyn ja silitimme tyttöä. Tessa nautti valtavasti saamastaan huomiosta ja rapsutuksista ja kellahti kyljelleen. Kyljellään tyttö käänsi päänsä minua kohti ja katsoi kauniilla ruskeilla silmillään suoraan minuun ja siinä hetkessä rakastuin. Romanialainen kaunotar häkistä nro. 75 vei sydämeni tuona kesähelle päivänä. Seuraavina päivinä koin ristiriitaisia tunteita – haluaisin adoptoida tytön, mutta järkeni sanoo, että en voi tällä hetkellä ottaa uutta koiraa. Toivoisin, että Tessa löytäisi oman kodin, jossa hän voi elää onnellista koiran elämää ja näkisin tytön uudestaan luovutuksessa. Vasta silloin ahdistukseni ja huoleni poistuvat ja voin henkäistä helpotuksesta.”

Tessa on hyvin kiltti, ystävällinen ja rohkea neito, joka ottaa erinomaisesti kontaktia ihmiseen. Tyttöä voi aluksi hieman jännittää uusi avautuva maailma tarhahäkin ulkopuolella, mutta uskomme, että uuden perheen tuen ja rohkaisun avulla Tessa puhkeaa kukkaan. Tessan alistuvan luonteen vuoksi hän ei sovellu samaan kotiin dominoivan koiran kanssa.

Julkisen tarhan koirat elävät stressaavassa elinympäristössä. Tarhaolosuhteet ahdistavat varmasti koiria – tarhalla on meluista, talvisin on kylmä ja häkkitovereiden kanssa saattaa tulla erimielisyyksiä, sillä tilaa on liian vähän. Julkiselta tarhalta tulevien koirien kohdalla on tärkeä tiedostaa, että koiran käytös voi muuttua Suomeen tullessa. Tarhalla sosiaalinen ja reipas koira voi kotiuduttuaan olla pelokas. Tarhan nurkassa kyhjöttävä, surumielinen koira puolestaan voi olla kotona touhukas ja utelias.

Luonnekuvaukset rakentuvat koiran ollessa koiratarhalla. Suomeen saapuvalle koiralle tulee opettaa sisäsiisteys, hihnakävely ja käytöstavat alusta lähtien. Koiran sopeutumiseen tulee varata aikaa – etenkin arempien ja pelokkaiden koirien kanssa. Jokainen koira ansaitsee perheen, missä edetään koirien ehdoilla, ei ihmisen.

Mikäli kiinnostuit koirasta ja pystyt tarjoamaan hänelle loppuelämän mittaisen rakastavan ja huolehtivan kodin, niin täytäthän ajan kanssa huolellisesti adoptiohakemuksen sivuiltamme.

Suomeen tulleet koiramme tautitestataan, madotetaan, loishäädetään, rokotetaan sekä sirutetaan ennen tuloa. Tutustu Woffan koirien rokotus- ja madotusohjelmaan.

Lue lisää tautitesteistä.

Tutustuthan näihin huolella ennen adoptiohakemuksen tekoa.

Woffa Ry on nyt sitoutunut suomalaisten rescueyhdistysten luomiin yhteisiin Responsible Rescue -toimintakriteereihin.