Mitä jos kaikki ei sujukaan uuden perheenjäsenen kanssa kuten olit ajatellut?

Sinulla saattaa olla tiettyjä odotuksia tulevasta perheenjäsenestä. Olet lukenut onnellisia tarinoita siitä, kuinka rescue-koira saapuu perheeseen ja kaikki on alusta saakka sujunut hyvin. Näin ei kuitenkaan aina ole – oikeastaan voisi sanoa, että harvoin kaikki sujuu kuten olit mielessäsi ajatellut tai toivonut.


Koiran kuvaukset sivuillamme on tehty aina tarhaoloissa, emmekä koskaan voi tietää kuinka koira käyttäytyy, kun muuttaa tarhalta omaan kotiin. Tästä syystä korostamme sitä, että adoptoijalla ei saa olla mitään odotuksia tulevasta perheenjäsenestä. Koiran kanssa saattaa tulla eteen isojakin haasteita. Koira voi olla hyvin arka eikä anna ihmisen tulla lähelle pitkiinkään aikoihin, koiralla saattaa esiintyä pelkoaggressiivisuutta ihmisiä kohtaan, koiran kemiat eivät sovi yhteen perheen toisen koiran kanssa, koiralla ilmenee pahaa eroahdistusta ja hän tuhoaa paikkoja. Koiralle perheen lapset voivat olla uhkaavia ja koira saattaa murista tai näykätä lasta. Koiralla saattaa myös esiintyä remmirähjäystä ulkona, pelkotiloja ja sisäsiistiksi opettelu voi viedä aikaa. Mahdollisia terveydellisiä ongelmia voi ilmetä ja tämä tarkoittaa kalliita eläinlääkärikuluja.


Mikä tahansa näistä edellä mainituista tilanteista on mahdollista, kun adoptoit rescue-koiran. Koirasi saattaa kiintyä sinuun, mutta ei koskaan tule hyväksymään vieraita ihmisiä tai toisia koiria.


Oletko sitoutunut koiraan, vaikka jokin näistä tilanteista sattuisi kohdallenne? Oletko valmis käyttämään aikaa ja rahaa koiran koulutukseen ammattilaisen avulla? Oletko sitoutunut siihen, että kotiisi ei voi tulla vieraita, ellei koiralle saa turvallista paikkaa mihin hänet saa kyläilyn ajaksi siirrettyä? Oletko sitoutunut siihen, että naapureilta tulee valituksia koiran haukkumisesta hänen yksin jäädessään ja mahdollisesti joudut sitoutumaan eroahdistuksen pois kouluttamiseen tai kenties etsimään itsellesi uuden kodin rauhallisemmalta alueelta?


Näitä tilanteita valitettavasti tulee ja tästä syystä jokaisen tulee tarkkaan miettiä, onko valmis rescue-koiran adoptoimiseen. Meillä yhdistyksellä ei ole hätämajoituspaikkoja kuin muutamia, joihin koirat saataisiin kiireellä sijoitettua. Uuden kodin löytymiseen voi mennä viikkoja, kuukausia tai vuosia. Oletko sitoutunut pitämään koiran itselläsi niin kauan, kunnes uusi turvallinen koti koiralle löytyy?


Mikäli harkitset rescue- koiran adoptoimista, mieti näitä kysymyksiä ja ole rehellinen itsellesi. Oletko sitoutunut koiraan kaikista mahdollisista haasteista huolimatta? Muista kuitenkin, että vaikka alussa olisikin vaikeaa, se ei tarkoita, että tilanne ei koskaan tulisi tasaantumaan. Vielä on asioita tehtävissä ja toivoa, vaikka tilanne tuntuu mahdottomalta ja vaikealta. Kun koira saa luottamuksen perheeseen ja yhteinen sävel löytyy, kaikki alun haasteet palkitaan. Silloin koiran ja ihmisen on hyvä olla, yhdessä.


Olemme yhdistyksenä tukenanne koko adoptioprosessin ajan.