Rescue koiran terveys

Koiraa hankkiessa on varauduttava siihen mahdollisuuteen, että eläimestä voi aiheutua yllättäviä eläinlääkärikuluja. Woffa ry ei vastaa adoptoitavan koiran mahdollisista vaivoista, sairauksista tai vammoista, joita ei ole havaittu Romanian päässä. Toivoisimme, että jokainen henkilö tai perhe harkitsee adoptiota tarkkaan. Alla on yleisiä ohjeita koiran terveydestä, mutta pyydämme huomioimaan, että nämä ovat suosituksia eikä Woffa ry ole vastuussa koiran terveydestä luovutuksen jälkeen. 

Koiralla saattaa olla vatsa löysällä varsinkin Suomeen kotiutumisen jälkeen. Syynä voi olla stressi tai eri bakteerikanta. Jos koiralla on ripulia, kannattaa antaa ruoka pieninä annoksina useamman kerran päivässä. Enää koiralle ei suositella löysään vatsaan riisiä, vaan helposti sulavaa keitettyä kanaa, jauhelihaa, raejuustoa, AB piimää, maustamatonta jugurttia, tai kermaviiliä. Maitotuotteiden tulee olla laktoosittomia. Hyvin haudutettu kaurapuuro rauhoittaa myös koiran vatsaa. Raaka naudanmaha pieninä annoksina auttaa myös tasapainottamaan koiran suoliston bakteerikantaa. Sitä myydään pakasteena useimmissa päivittäistavarakaupoissa.

Suosittelemme apteekista saatavia koiran ripulilääkkeitä, Inupekt Fortea tai Enteromicroa. Niin kauan, kun koira syö ja juo normaalisti, on hyväkuntoinen, liikkuu ja reagoi normaalisti, kaikki on hyvin. Jos joku näistä asioista muuttuu, on syytä ottaa viipymättä yhteyttä eläinlääkäriin. Ripuli saattaa olla jonkun aikaa jopa veristä, mutta sekään ei ole huolestuttavaa niin kauan kuin koira on hyväkuntoinen. Ei kannata huolestua, vaikka ripuli kestäisi yli viikon. 

Kuva: Shutterstock 

Koiran kipu. Koiratarhalla on talvisin kylmä. Tarhaolot, matkustaminen ja stressi voivat aiheuttaa koiralle lihasjumeja, jotka ovat hyvin kivuliaita ja saattavat vaatia tulehduskipulääkekuurin. Pääsääntöisesti koira yrittää peittää kipunsa. Selkäkipuisen koiran lantio on usein jäykän näköinen koiran liikkuessa, askeleet voivat olla lyhyet ja ravi töpöttelevää. Lihasjumit oireilevat yleensä selän alueella ja koira saattaa ’niiata’ alta, kun silität selkää tai painelet varovasti lihaksia selkärangan molemmin puolin. Oikein kivulias koira saattaa olla jopa aggressiivinen. Jotkut koirat saattavat olla kipeänä vain masentuneen oloisia. Koska jokainen koira ilmaisee kipua eri tavalla, suosittelemme, että käytte tutkimassa verkosta minkälaisia merkkejä koira saattaa kivusta antaa. Oman koiran normaalin olotilan ja sen muutosten tunteminen auttaa tunnistamaan mahdolliset terveysongelmat nopeasti jatkossakin.

Mikäli kaipaat neuvoja koiran kotiuttamiseen tai sinulle nousee huoli jostain asiasta, voit olla meihin yhteydessä, milloin vain. Jos koet, että vastaan tulee ongelmia, ota yhteyttä mahdollisimman pian! Mietitään yhdessä ratkaisua.

Onnea koko perheelle ja uudelle perheenjäsenelle! 

Ystävällisin terveisin,

Woffa ry