Eläinsuojelija Magda Radu – Magda’s Angels Place

Magda on erittäin määrätietoinen eläinsuojelija, joka tekee kaikkensa auttaakseen kodittomia eläimiä Giurgiun kaupungissa Romaniassa.  Magda on toiminut eläinsuojelijana jo yli 20 vuotta. Ensimmäiset 10 vuotta hän joutui selviämään kaikesta yksin. Hänellä ei ollut yhteistyökumppaneita, vaan hän maksoi eläinten ruoka ja eläinlääkärikulut omasta palkastaan.

Ensimmäiseltä koulutukseltaan Magda on juristi. Hän opiskeli juristiksi, koska hän ajatteli, että siten pystyy parhaiten vaikuttamaan Romanian eläinsuojelua koskeviin määräyksiin. Hän koki kuitenkin taistelevansa tuulimyllyjä vastaan ja päätti keskittyä käytännön työn tekemiseen.

Kesällä 2023 Magdan pitkäaikainen haave toteutui ja hän valmistui eläinlääkäriksi. Magda kiertää mobiiliklinikallaan pitkin Giurgiun kyliä ja tekee eläinlääkärin töitä ilman palkkaa työstä.

Magdan tavallinen päivä:

Magda herää aamulla kukonlaulun aikaan, vuonna 2022 valmistuneelta uudelta MAP:in tarhalta, missä heidän uusi kotinsakin sijaitsee. Magda ja Florin ruokkii tarhan kymmenet koirat ja kissat sekä muut pihapiirin eläimet. Magdan puhelin on soinut jo moneen kertaan. Hän on saanut puhelun auton alle jäänestä koirasta ja pienestä pentueesta, joka on syntynyt vaarallisen moottoritien varteen. Magda starttaa mobiiliklinikkansa ja hakee eläinlääkäriystävänsä Julian kyytiin. He suuntaavat kohti auton alle jäänyttä koiraa. Matkalla he pysähtyvät ruokkimaan kymmeniä katukoiria, jotka jo odottavat tutun auton ääntä. Auton alle jäänyt koira on erittäin huonossa kunnossa ja vaatii kiireellistä hoitoa. Magda ja Julia eivät kuitenkaan voi jättää pientä pentuetta moottoritien varteen, vaan ajavat suoraa tietä yli 30 kilometrin päähän toiveena saada emo ja pennut houkuteltua kyytiin. Pentujen emo on arka, mutta herkkujen avulla he saavat lopulta koko perheen pelastettua.

He ajavat vanhalle MAP:in missä Magdalla on oma klinikka. Auton alle jäänyt koira leikataan ja koira jää vanhalle MAP:in tarhalle toipumaan. Pienet pennut jäävät myös MAP:in tarhalle keräämään voimia ja heidät testataan tautien varalta. Vanhalla MAP:in tarhalla on tällä hetkellä yli 200 koiraa. Magda toivoisi tarhan olevan vain väliaikainen koti koirille. Valitettavasti näin ei kuitenkaan aina ole, vaan osa adoptiokelpoisista koirista viettää siellä loppuelämänsä. MAPissa on myös koiria, jotka erinäisistä syistä eivät ole adoptiokelpoisia. Näille koirille pyrimme tekemään mahdollisimman hyvät loppuelämän oltavat. MAPissa koirista kuitenkin huolehditaan ja ne ovat turvassa, ne saavat vettä, ruokaa ja tarvittavia lääkkeitä sekä tietenkin rapsutuksia ja huomiota.

MAP:in koiratarhoille pyritään tuomaan ensisijaisesti sellaiset koirat, kenellä olisi mahdollisuus adoptioon. Yhdistyksemme jäsenet pyrkivät tutustumaan jokaiseen adoptio-ohjelmassa olevaan koiraan henkilökohtaisesti, jotta löytäisimme heille jokaiselle sen oikean loppuelämän kodin.

Kun koirat ovat saaneet tarvittavan hoidon, Magda ja Julia jatkavat matkaansa Giurgiun kunnalliselle koiratarhalle, missä he käyvät säännöllisesti hoitamassa sairaita koiria. Giurgiun kunnallisella tarhalla koiria on yli 700 ja koirilla on erittäin huonot olot. Pienin askelin Magda ja Julia koittavat parhaansa tehdä näiden koirien elämästä hiukan parempaa. Kun Magda ja Julia lähtevät julkiselta tarhalta, on jo ilta mutta heidän päivänsä ei ole vielä ohi. He kiertävät ruokkimassa kylän kulkukoiralaumat, toiveena totuttaa koiria hieman ihmiseen, jotta nämä saadaan loukutettua sterilointeja varten.

Kun Magda ja Julia pääsevät vihdoin kotiin, on jo myöhäinen ilta. Huomenna Magda, Florin ja Julia aloittavat päivänsä sterilointiprojektilla. Sterilointipäivän aikana steriloidaan kymmeniä katukoiria ja kissoja sekä köyhien paikallisten lemmikkejä, jotka kulkevat vapaana kaduilla.

Magda tekee myös arvokasta valistustyötä Romaniassa, jotta eläinten tulevaisuus olisi parempi. Hänen valistustyönsä tavoittaa niin eläinlääkäreitä, kuin tavallisia ihmisiä Romanian köyhällä maaseudulla. Lisäksi Magda järjestää kouluille eläinaiheisia tapahtumia, tarkoituksena oepttaa lapsille eläimistä ja niiden huolenpidosta.

Magdan missiona on maa, jossa uusia pentueita ei syntyisi kaduille kärsimykseen. Hänelle ehdottomasti tärkeintä eläinsuojelutyötä on koirien ja kissojen sterilointi – tämä on ainoa pysyvä keino pysäyttää kulkueläinpopulaatio. Mobiiliklinikka on mahdollistanut sterilointikampanjoiden järjestämisen myös syrjäisillä seuduilla. Mobiiliklinikka tarjoaa ilmaisia sterilointeja varattomille romanialaisille. Sterilointeja tehdään myös kaduilla elävien koiralaumojen nartuille, jotta niiden ei tarvitsisi enää synnyttää taivaan alle. Yhdistyksemme on mukana tukemassa Magdan sterilointikampanjoita.

Woffan adoptio-ohjelmassa on koiria Magdan MAP:in koiratarhalta, sekä Giurgiun kunnalliselta koiratarhalta. Aktiivimme valitsevat Giurgiun kunnalliselta tarhalta koiria adoptio-ohjelmaan, jonka jälkeen koirat siirretään MAPin tarhalle rokotuksia ja tautitestauksia varten. Koirat eivät siis matkusta Suomeen suoraan julkiselta tarhalta.