Opas uuteen kotiin

Yhdistyksemme on tukenasi koko adoptioprosessin aikana. Mikäli sinulle tulee kysymyksiä tai tarvitset apua jonkun ongelman ratkaisuun, otathan yhteyttä meihin puhelimitse tai sähköpostitse, autamme mielellämme. Koiran koulutukseen saat tarvittaessa apua yhdistyksemme koiraneuvojalta. Yhdistyksen jäsenten yhteystiedot löydät täältä.

Elämä koiratarhalla ja ennen sitä on todennäköisesti ollut koiralle hyvin rankka. Annathan koirallesi aikaa sopeutua rauhassa. Koira voi olla stressaantunut uudesta ympäristöstä useamman viikon ajan. Muutos on koiralle suuri: täysin uusi ympäristö, uudet hajut ja uudet äänet, koira ei vielä tiedä mitä nämä tarkoittavat. Se ei tiedä mitä siltä odotetaan, kuinka sen tulisi käyttäytyä tai kehen se voi luottaa. 


ENSIMMÄINEN KOHTAAMINEN

Kohtaat koirasi ensimmäisen kerran todennäköisesti luovutustilanteessa. Koira saattaa olla hyvin väsynyt, stressaantunut ja peloissaan pitkästä matkasta. Tällöin koira ei ole oma itsensä, se saattaa vetäytyä kuljetusboxiinsa turvaan, murista tai yrittää jopa näykätä. Muistathan, että kyse ei kuitenkaan ole siitä, etteikö koirasi sinusta pitäisi. Anna koiran lähestyä sinua ensin itse. Älä kumarru koiran päälle tai kosketa sitä päähän. Jos perheessänne on lapsia, on hyvä ohjeistaa heitä kuinka toimia. Voit ottaa mukaasi vettä ja makupaloja ja yrittää tarjota näitä koiralle. Jos koirasi ei syö tai juo, on sekin täysin normaalia tilanteessa. Jotkut koirat kuitenkin sietävät stressiä paremmin kuin toiset, joten sinua vastassa saattaa olla myös iloinen ja reipas uusi perheenjäsen.

Kotimatkaa varten kannattaa ottaa mukaan remmi ja valjaat (y –mallinen valjas, jossa rintapala menee etujalkojen välistä vatsahihnaan). Siivoustarpeita, jos koira voi huonosti kotimatkalla. Talouspaperia, kosteuspyyhkeitä, pyyhe, muovikassi ja suoja auton penkille. Ajathan auton mahdollisimman lähellä sijaitsevalle parkkipaikalle, jotta koiran saa nopeasti autoon. Arka koira voi myös matkustaa kuljetushäkissä. Toisesta aikuisesta on hyötyä, sillä koirasi  on todennäköisesti vielä kokematon matkustaja. 

Rilla (ent. Kaisla) matkalla omaan kotiin MAPin tarhalta. 


KOTONA

Rescue koiran kanssa joudut todennäköisesti opettelemaan kaiken alusta, aivan kuten pentukoiran kanssa. Koira ei välttämättä ole sisäsiisti, ja sen opettelu voi viedä aikaa. Laita lattialle pissa-alustoja tai sanomalehtiä, joille koira pääsee tekemään tarpeensa. Säännöllisestä päivärytmistä on apua sisäsiisteyden opettelussa. Pyri viemään koira ulos mahdollisimman pian yöunilta heräämisen ja ruokailujen jälkeen. Jos koira tekee tarpeensa sisälle, häntä ei tule siitä rangaista. Muista kehua koiraa aina kun hän tekee tarpeensa ulos, voit kantaa mukanasi myös makupaloja palkinnoksi. 

Kotona pannan tai valjaat voit pukea koiralle niin, että annat koiralle makupalan samalla kun pujotat koiran pään valjaiden läpi. Aloita ulkoilu koiran kanssa varovasti ja vähitellen, ulkona saattaa olla koiralle paljon pelottavia asioita eikä hän ole tottunut kävelemään remmissä.

Älä jätä koiraa yksin kotiin tai kutsu ystäviä kylään ensimmäisinä viikkoina. Koira tarvitsee aikaa totutteluun ja luottamuksen kasvattamiseen. Mikäli koira joutuu jäämään yksin, harjoittelethan sitä koirasi kanssa lyhyitä aikoja kerrallaan. 

Koira tarvitsee itsellensä turvapaikan, eli pedin jossa häntä ei häiritä. Sijoita koiran peti rauhalliseen paikkaan, mutta kuitenkin niin, että koira voi sieltä katsella uusia perheenjäseniään. Jos kodissasi on muita koiria, huolehdithan että saat koirat tarvittaessa erilleen toisistaan niin. Perheen muihin lemmikkeihin tutustuminen olisi hyvä aloittaa ulkona lenkillä. 

Koiran aikaisempi ravinto on todennäköisesti ollut hyvin ravinneköyhää, joten koira saattaa kärsiä erilaisista puutostiloista. Panosta koiran ruokaan ja vältä markettiruokia, sillä ne eivät ole kovinkaan ravinnerikkaita ja sisältävät usein suuria määriä viljaa. Oikeanlaista koiranruokaa saat ostettua eläintarvikekaupoista sekä eläinlääkäriasemilta. Vääränlainen ruokavalio saattaa olla yhteydessä koiran käytöshäiriöihin, sekä iho –ja ruuansulatusongelmiin. 

Perehdythän tarkasti myös koiran madotus –ja rokotusohjeisiin.

Toivoisimme saavamme koirasi kuulumisia kotiutumisen jälkeen. 

Kiitos, että olet antanut kodin sitä tarvitsevalle!