Opas uuteen kotiin

Yhdistyksemme on tukenasi koko adoptioprosessin aikana. Mikäli sinulle tulee kysymyksiä tai tarvitset apua jonkun ongelman ratkaisuun, otathan yhteyttä meihin puhelimitse tai sähköpostitse, autamme mielellämme. Koiran koulutukseen saat tarvittaessa apua yhdistyksemme koiraneuvojalta. Yhdistyksen jäsenten yhteystiedot löydät täältä.

Elämä koiratarhalla ja ennen sitä on todennäköisesti ollut koiralle hyvin rankka. Annathan koirallesi aikaa sopeutua rauhassa. Koira voi olla stressaantunut uudesta ympäristöstä useamman viikon ajan. Muutos on koiralle suuri: täysin uusi ympäristö, uudet hajut ja uudet äänet, koira ei vielä tiedä mitä nämä tarkoittavat. Se ei tiedä mitä siltä odotetaan, kuinka sen tulisi käyttäytyä tai kehen se voi luottaa. 


ENSIMMÄINEN KOHTAAMINEN

Kohtaat koirasi ensimmäisen kerran todennäköisesti luovutustilanteessa. Koira saattaa olla hyvin väsynyt, stressaantunut ja peloissaan pitkästä matkasta. Tällöin koira ei ole oma itsensä, se saattaa vetäytyä kuljetusboxiinsa turvaan, murista tai yrittää jopa näykätä. Muistathan, että kyse ei kuitenkaan ole siitä, etteikö koirasi sinusta pitäisi. Anna koiran lähestyä sinua ensin itse. Älä kumarru koiran päälle tai kosketa sitä päähän. Jos perheessänne on lapsia, on hyvä ohjeistaa heitä kuinka toimia. Voit ottaa mukaasi vettä ja makupaloja ja yrittää tarjota näitä koiralle. Jos koirasi ei syö tai juo, on sekin täysin normaalia tilanteessa. Jotkut koirat kuitenkin sietävät stressiä paremmin kuin toiset, joten sinua vastassa saattaa olla myös iloinen ja reipas uusi perheenjäsen.

Luovutustilaisuutta ja kotimatkaa varten tulee ottaa mukaan kaksi kiinteää hihnaa (ei flexiä) ja valjaat (y –mallinen valjas, jossa rintapala menee etujalkojen välistä vatsahihnaan). Lisäksi jokaisella koiralla tulee olla valjaisiin kiinnitettävä jarrupala. Suosittelemme varaamaan mukaan myös siivoustarpeita, jos koira voi huonosti kotimatkalla. Talouspaperia, kosteuspyyhkeitä, pyyhe, muovikassi ja suoja auton penkille. Ajathan auton mahdollisimman lähellä sijaitsevalle parkkipaikalle, jotta koiran saa nopeasti autoon. Arka koira voi myös matkustaa kuljetushäkissä. Toisesta aikuisesta on hyötyä, sillä koirasi  on todennäköisesti vielä kokematon matkustaja.


KOTONA

Rescue koiran kanssa joudut todennäköisesti opettelemaan kaiken alusta, aivan kuten pentukoiran kanssa. Koira ei välttämättä ole sisäsiisti, ja sen opettelu voi viedä aikaa. Laita lattialle pissa-alustoja tai sanomalehtiä, joille koira pääsee tekemään tarpeensa. Säännöllisestä päivärytmistä on apua sisäsiisteyden opettelussa. Pyri viemään koira ulos mahdollisimman pian yöunilta heräämisen ja ruokailujen jälkeen. Jos koira tekee tarpeensa sisälle, häntä ei tule siitä rangaista. Muista kehua koiraa aina kun hän tekee tarpeensa ulos, voit kantaa mukanasi myös makupaloja palkinnoksi. 

Kotona pannan tai valjaat voit pukea koiralle niin, että annat koiralle makupalan samalla kun pujotat koiran pään valjaiden läpi. Aloita ulkoilu koiran kanssa varovasti ja vähitellen, ulkona saattaa olla koiralle paljon pelottavia asioita eikä hän ole tottunut kävelemään remmissä.

Etenethän kaikessa koiran ehdoilla. Aluksi kotona on hyvä rauhoittaa tilanne vierailta sekä ylimääräiseltä hälinältä. Koira tarvitsee aikaa totutteluun ja luottamuksen kasvattamiseen. Mikäli koira joutuu jäämään yksin, harjoittelethan sitä koirasi kanssa lyhyitä aikoja kerrallaan.

Koira tarvitsee itsellensä turvapaikan, eli pedin jossa häntä ei häiritä. Sijoita koiran peti rauhalliseen paikkaan, mutta kuitenkin niin, että koira voi sieltä katsella uusia perheenjäseniään. Jos kodissasi on muita koiria, huolehdithan että saat koirat tarvittaessa erilleen toisistaan niin. Perheen muihin lemmikkeihin tutustuminen olisi hyvä aloittaa ulkona lenkillä. 

Koiran aikaisempi ravinto on todennäköisesti ollut hyvin ravinneköyhää, joten koira saattaa kärsiä erilaisista puutostiloista. Panosta koiran ruokaan ja vältä markettiruokia, sillä ne eivät ole kovinkaan ravinnerikkaita ja sisältävät usein suuria määriä viljaa. Oikeanlaista koiranruokaa saat ostettua eläintarvikekaupoista sekä eläinlääkäriasemilta. Vääränlainen ruokavalio saattaa olla yhteydessä koiran käytöshäiriöihin, sekä iho –ja ruuansulatusongelmiin. 

Perehdythän tarkasti myös koiran madotus –ja rokotusohjeisiin.


ULKOILU

Rescuekoiran kotiutuessa ulkoiluvarusteisiin on syytä kiinnittää erityistä huomiota. Koira ei ole välttämättä koskaan elämässään kävellyt hihnassa tai muodostanut sidettä ”omaan ihmiseen”. Ulkona on paljon pelottavia asioita ja stressitasot ovat korkealla. Ohi ajava ajoneuvo, pyörällä kaatuva pikkulapsi tai roska-astian kannen kolahdus saattaa säikäyttää koiran ja aiheuttaa paniikkireaktion. Rauhallinen iltaulkoilu vaihtuu ilmoitukseen karanneesta koirasta, ennen kuin omistaja ehtii edes sisäistää kaikkea tapahtunutta.

Ulkoilut kannattaa pitää aluksi lyhyinä ja tutustua vain oman kodin ympäristöön. Vilkkaalla alueella suositellaan, että ulkoilut ajoitettaisiin mahdollisimman rauhallisille ajankohdille, esimerkiksi aikaiseen aamuun tai myöhäiseen iltaan. Ulkoiluja pidennetään vähitellen ja uuteen ympäristöön tutustutaan askel kerrallaan.

Tuplavarmistus ulkoillessa

Koiralla on tärkeää käyttää tuplavarustusta, eli pantaa ja valjaita, jarrupalaa sekä kahta hihnaa ulkoillessa. Pannan tulee olla paksu ja mukava, eikä sen hihnaa ole syytä kiristää muuten, kuin vaaratilanteessa. Pantaa kiskomalla voi aiheuttaa koiralle kuristumisen tunnetta ja pahimmassa tapauksessa niskavaurioita. Valjaissa kannattaa valita Y-malliset, hyvin istuvat valjaat. Valjaisiin suositellaan yhdistettävän turvapalan, joka asettuu koiran kylkiluiden taakse vatsan ympäri. Turvapala tulisi kiristää riittävän tiukalle niin, ettei se pääse liukumaan koiran kylkiluiden yli koiran peruuttaessa. Valjaista ja pannasta koira pääsee peruuttamaan ulos ja paniikkitilanteessa varusteiden kiristys lisää koiran halua päästä niistä irti.

Sekä pannalle että valjaille tulee olla oma hihna. Hihna pidetään tukevasti ranteen ympärillä, jolloin ote siitä on mahdollisimman hyvä. Toisen hihnan voi liittää esimerkiksi ulkoiluttajan ulkoilutusvyöhön, jolloin ote hihnasta ei pääse irtoamaan esimerkiksi kaatuessa. Koira saa yllättävän helposti purtua hihnan poikki, joten kannattaa panostaa paksuihin nailonhihnoihin. Flexi ei ole turvallinen vaihtoehto ja sen käyttämistä tulisi välttää. Flexi saattaa tipahtaa kädestä ja koiraa ”jahtaava” käsiosa saa koiran juoksemaan sitä karkuun.

Tuplavarmistuksesta ja valjaiden turvapalasta ei ole mitään syytä kiirehtiä eroon, ja turvapalaa suosittelemmekin käyttämään vähintään ensimmäisen kuukauden. Liian usein ohjeistuksia ja varoitteluja vähätellään, vaikka suurin osa karkaamisista olisi estettävissä huolellisemmalla toiminnalla. Kukaan ei uskoisi juuri oman koiransa voivan karata, ennen kuin se tapahtuu. 

Ohjeisiin suhtautuminen välinpitämättömästi voi pahimmillaan maksaa koiran hengen. Kiinnitetään huomiota ulkoiluvarusteisiin ja pidetään oma koiramme turvassa, kuten olemme luvanneet.

Toivoisimme saavamme koirasi kuulumisia kotiutumisen jälkeen. 

Kiitos, että olet antanut kodin sitä tarvitsevalle!